top of page

MASTERCLASS FORENSISCH ONDERZOEK

​

De masterclass (Forensische Onderzoek, Radboud) vond ik zeer geslaagd! Het was goed geregeld en voldeed aan mijn verwachtingen. Ze hadden eerst geregeld dat er een aantal mensen kwamen spreken en een presentatie gaven over wat algemene dingen (voornamelijk uit de praktijk met een aantal voorbeelden), en daarna kregen we een opdracht in groepjes. Ik vond het erg leuk en ook informatief, zeker geslaagd.

​

 Franka van Soeren, V5D

​

​

​

TALENTENKLAS RECHTEN RADBOUD UNIVERSITEIT

 

Ik ben Bas Verbraak en ik zit in tweetalig vwo 5. Ik heb dus nog om en nabij een jaar om mijn studiekeuze te voltooien en daarom ben ik er druk mee bezig. Ik weet nog niet welke vervolgopleiding ik precies wil doen na het Isendoorn. Ik heb een E&M profiel en logischerwijs ben ik dus op zoek naar een aansluitende studie. Vorig jaar rond deze tijd kreeg heel VWO 4 en 5 een mailtje van mevrouw Schuil met informatie over talentenklassen die te volgen zijn bij de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ik was geïntrigeerd en ging dus rondkijken op hun site en ik keek naar talentenklassen die bij mijn profiel pasten. Er zijn redelijk wat opties, maar de rechten en management en organisatie talentenklassen interesseerden mij het meest, omdat ik wel een gevoel heb een soort studie die bij deze onderwerpen hoort te gaan doen. Ik koos uiteindelijk voor de rechten talentenklas omdat ik daar minder kennis over had. Door deze talentenklas zou ik meer over rechten te weten komen en zou ik dus of een potentiële richting qua studies kunnen afstrepen of juist aanvinken. Met hulp van mevrouw Schuil werd ik aangemeld en kon zo deel uitmaken van deze klas.

 

Maar wat houdt zo een talentenklas nou precies in?

Je wordt uitgeroosterd op school door mevrouw Schuil zodat je de colleges kan bijwonen, zodra je toestemming hebt gekregen om deel te nemen. Dit betekent dus wel dat jij (en je cijferlijst) in staat moet zijn om een paar lessen te missen.

Je krijgt colleges met informatie over specifieke rechten zoals internationaal- en Europees recht, ondernemingsrecht, strafrecht en nog 6 andere. Voor zo een college moet je wat voorgeschreven literatuur en jurisprudentie lezen en wat korte opdrachten maken, zodat je al een klein idee hebt wat het recht inhoudt. Die opdrachten worden uiteraard besproken en je krijgt verdere informatie in het college, wat 2 tot 3 uur duurt. Elke docent die een college over zijn of haar gespecialiseerd recht geeft is erg enthousiast en begripvol. Je zit in een groep van ongeveer 40 andere leerlingen. Na het gehele programma van colleges krijg je de optie om mee te doen aan een pleitwedstrijd in een rechtbank om een klein gevoel te krijgen hoe je de rol van bijvoorbeeld de advocaat of officier van justitie speelt. Dit hele proces van colleges en de pleitwedstrijd als afsluiter duurt ongeveer 10 maanden en je hebt dus circa elke maand een activiteit voor deze talentenklas.

 

Ik heb het hele programma nog niet compleet afgerond, maar ik heb nu al een veel duidelijker beeld over wat ik kan verwachten zodra ik besluit om iets met rechten te studeren. De Radboud Universiteit biedt dubbelstudies aan zoals Recht & Economie of Recht & Management, net zoals universiteiten als de Erasmus Universiteit in Rotterdam en door deze talentenklas heb ik wel een vergrote interesse gekregen voor deze studies. Ik zou het dus echt aanraden om deel te nemen hieraan als je nog geen duidelijk beeld hebt wat je precies wil studeren. Als je al zeker weet dat je geen rechten wil studeren heb je nog vele andere talentenklassen die je wel kunnen interesseren dus ik raad aan om de site van de Radboud Universiteit een keer te bezoeken.

 

Bas Verbraak, V5C

​

​

​

​

MASTERCLASS DEBATEREN EN PRESENTEREN


RADBOUD UNIVERSITEIT JAN EN FEB 2019

Op vrijdag 18 januari ben ik samen met twee andere leerlingen van het Isendoorn naar de Radboud Universiteit gegaan voor een Masterclass+ 'Presenteren & Debatteren'. Deze masterclass bestaat uit twee dagen. Tijdens de eerste masterclass hebben we geleerd hoe we zelfverzekerd een interessante presentatie / speech moeten geven. Bij de volgende masterclass (1 februari) gaan we aan de slag met
de verschillende aspecten van debatteren.
Toen we aankwamen op de Radboud Universiteit in Nijmegen werd de groep in tweeën verdeeld, twee groepen van ongeveer 15 leerlingen. Beide groepen kregen een debat leider. De begeleider van mijn groep was Rob Honig, oud-Europees Kampioen Debatteren. Aan het begin was het nog wel
spannend om dingen te zeggen, maar omdat iedereen gemotiveerd was en we het allemaal leuk vonden werd het al snel makkelijker om dingen te zeggen, en dus ook om fouten te kunnen maken.
We hebben als eerste vaardigheden geoefend om goed en zelfverzekerd een speecht te kunnen geven. We kregen tips waarvan iedereen dacht dat je het al wel goed deed, maar waarvan later toch bleek dat je het net even anders moest doen. Daarna hebben we in groepjes een speech gemaakt
over rare beweringen. Zo moest ik namens mijn groepje gaan beweren dat we bij elkaar op schoot moeten zitten in de spits wanneer je met het openbaar vervoer reist. Aan het eind hebben we een groter debat gedaan met de hele groep.
Toen we afgelopen dinsdag met school een bezoek aan de Tweede Kamer hebben gebracht, hebben we ook een debat gehouden. Ik merkte tijdens dit debat dat ik echt iets heb gehad aan de eerste masterclass. Ik wist hoe ik een speech moest opbouwen in een korte tijd.
Al met al, het was een geslaagde masterclass en ik heb nu al zin in de volgende!
Max Masselink, V5E

​

​

MASTERCLASS UNIVERSITEIT NIJMEGEN

 

Onlangs ben ik samen met wat medeleerlingen naar een masterclass psycholinguïstiek geweest. Deze masterclass van Universiteit Nijmegen ging over de wetenschap is die zich bezighoudt met de psychologische processen bij het aanleren en het gebruiken van een taal. Om eerlijk te zijn, wisten we eerst niet goed wat dit betekende en dat was dan ook de reden dat wij ons aanmeldde. Tijdens de masterclass hebben we geleerd hoe baby's taal leren en wat de invloed is van omgevingsgeluiden op de taal. Ook hebben we gekeken hoe onderzoekers hier onderzoek naar doen en zijn er veel voorbeelden aangehaald.  Dit was super interessant omdat we dit soort onderwerpen niet in les behandelen. In conclusie, een super leuke en informatieve ochtend!

- Lianne Harmsen 5vwo

​
MASTERCLASS UNIVERSITEIT GRONINGEN

 

'Onlangs heb ik deelgenomen aan een masterclass op de Universiteit van Nijmegen. Het begon allemaal met een mailtje of ik interesse had in een masterclass Recht & Criminaliteit (strafrecht). Waarschijnlijk wil ik rechten gaan studeren. Ik dacht dat dit een goede manier zou zijn om de studie en de universiteit te ervaren, en dat was het zeker! We begonnen de dag met een presentatie wat voor kwaliteiten en interesses vereist zijn voor het strafrecht. Daarna kwamen er twee professoren en kregen we verschillende casus voorgelegd. Wij, leerlingen, moesten meedenken wat voor straf de verdachte zou krijgen. Dit was best lastig, want was er genoeg bewijs om de verdachte te veroordelen of was de verdachte misschien ontoerekeningsvatbaar? Lastige scenario's waar waar wij  ons over moesten buigen. Later op de dag kregen we een lunch en daarna een rondleiding door het gebouw. De rondleidingen werden gegeven door twee studenten, wat heel leuk was omdat ze wat dichter bij ons stonden dan een professor. Zij waren de hele dag bij ons. Ze vertelden ons over hun leven en hoe zij in de studie ervoeren. Ik ging alleen naar deze masterclass toe en heb heel gemakkelijk veel nieuwe mensen ontmoet. Ik vond automatisch aansluiting bij mensen die ook alleen daar heen gingen. Na de rondleidingen sloten we de dag af in het cafeetje dat naast de uni lag. Dit vond ik een goede afsluiter van een geslaagde dag.'

-Loeki Evers, 6vwo

​
MUZIEK SCHRIJVEN
​

Voor StepOutside schrijf ik muziek met de bedoeling dat ik (en misschien mijn band) mijn muziek kan spelen. Ik gebruik de website Flat.io om de muziek te schrijven. Ik vind het geweldig! Ik wilde altijd muziek schrijven maar ik ben pas begonnen met StepOutside. 

- Leo Fanseda

​

​

MASTERCLASS UNIVERSITEIT GRONINGEN, oktober 2017

​

Na een korte nacht door het schoolfeest zaten we al weer in de trein naar het hoge noorden. We begonnen om 2 uur in het Universiteitsmuseum in Groningen met het chemisch koken. We kregen een korte uitleg over moleculen en daarna gingen we een experiment doen. We maakten kaviaar van frisdrank. Het zag er heel echt uit, maar het was wel een beetje vies.
Daarna gingen we naar het harmonie gebouw om een kort college te volgen over de vraag 'zou ongezond eten verboden moeten worden?’. We hebben vanuit een juridisch perspectief gediscussieerd over de kwestie. Daarna kregen we een kort college over Stevia en het bewerken van de moleculen waardoor de smaak minder bitter zou worden. Het was leuk om te zien dat de universiteit dit zelf had bedacht en er ook testen mee deed.
Daarna hebben we, tegen alle adviezen van hoogleraren uit Groningen in het thema gezond eten in, frietje gegeten en gingen we weer naar huis.
- Erin, Hieke, Fleur en Hanneke

​

​

NU AL NAAR DE UNIVERSITEIT, juni 2017

​

On the 13th of June we went to the Radboud University in Nijmegen, with a group of 13 interested students of 4 tvwo to get some information about the talent programme of the University. We went by train, and arrived around 9:30 in Nijmegen, we were a bit late on the university, but just in time to join the presentation. We had a lot of information about the talent programme, which means that you can follow a class at the university, if you are interested. After that there was an information market, where you could walk around, see all the different subjects and classes you could take. We talked to students, professors and other high school students who had already done this programme. Everyone we talked to was very enthusiastic and it was very interesting, but also a lot of fun. When we had collected enough information and flyers, we sat down in the canteen, and studied the courses we had visited, the classes we were interested in, and dreamed of all the possibilities which we had in mind. Then, around 12:30, we went back to the train, and went back to school, motivated, dreaming of possibilities, with our eyes focussed on the future.

- Diedelot Denessen

bottom of page